Борислав Сарафов временно ще изпълнява длъжността главен прокурор. Прокурорската колегия на

...
Борислав Сарафов временно ще изпълнява длъжността главен прокурор. Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Сарафов временно ще изпълнява длъжността главен прокурор

Борислав Сарафов  краткотрайно ще извършва длъжността основен прокурор. Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет избра Сарафов с 8 на 1 гласа, ден откакто президентът освободи от служба Гешев.

Днешното решение на кадровиците може да бъде обжалвано.

Смяна на всички заместници, среща с министъра на правораздаването и проверка на делата от висок публичен интерес. Това са първите крачки, които Сарафов сподели че ще направи, за промяна на прокуратурата.

Той беше определен с осем гласа „ за “ и един „ срещу “

„ Не може господин Гешев да го няма, само че да останат „ гешевчетата “ по места. Т.е. тези, които подчиниха прокуратурата в персоналния интерес на някогашния основен прокурор, или в своя персонален интерес би трябвало да намерят своето място и предопределение другаде, а може би не в прокуратурата “, сподели Сарафов.

Според министъра на правораздаването въпросът не е в това дали би трябвало да има промяна в прокуратурата.

„ Много е значимо този избор да не е краят на почналата промяна в прокуратурата, а да е единствено началото. Защото ние няма да се откажем от конституционните промени и няма да се откажем от правосъдните промени и промяната занапред следва. Тя не свършва с избора на господин Сарафов “, сподели Атанас Славов.

Смятате ли , че името на г - н Сарафов е задоволително чисто , за да бъде новият основен прокурор или имаме нов Гешев ?

За да бъде оптимално законна тази процедура въпросите, които поставяте, трябваше да бъдат разисквани с  присъединяване на всички членове на Висш съдебен съвет. Това не беше направено.

Другата седмица съветът ще би трябвало да стартира процедурата за избор на нов основен прокурор.

„ Винаги съм стояла на позицията, че да се състезаваш самичък със себе си е най-трудното съревнование. Надявам се този път и министърът на правораздаването да упражни своите пълномощия “, сподели Калина Чапкънова, член на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Справедливостта е резултат от истината, уточни някогашният основен прокурор

„ Хич не ми е комфортно. Хич не ни е комфортно освен на мен, а на всички останали! Това ще бъде шеста процедура. Ако бяха споделили, че се приключва мандата на този съвет, добре. Правеха промени в Закона за правосъдната власт - тази наредба не я трансформираха законодателите “, съобщи Боян Магдалинчев – член на Висш съдебен съвет.

Сарафов сподели, че ще преценя занапред дали да изтегли поисканите от предшественика му депутатски имунитети. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР